Gyokuro (Drogocenna Rosa)
Najwyższy gatunek herbat japońskich, zawdzięczający swój charakter i nie- zwykłe właściwości specjalnemu etapowi zacieniania ogrodu herbacianego na trzy tygodnie przed zbiorami. Zawiera wiele antyoksydantów, składników mi- neralnych i teiny, stąd znana jest z prozdrowotnych i pobudzających właściwo- ści. Smak intensywnie zielonego naparu jest mocny i wyrazisty, z wyczuwalnym umami. Czarka szlachetnego Gyokuro zamieni każdy moment w ceremonię.
30 ZŁ
Long Jing (Smocza Studnia)
Jedna z najbardziej znanych i najstarszych herbat chińskich, której rodowód sięga IV wieku naszej ery. Jej nazwa pochodzi od długich liści, których ruch w naczyniu z wodą kojarzył się starożytnym Chińczykom z tańcem wodnego smoka. Łagodny, słodkawy i pozbawiony cierpkości smak sprawia, że Long Jing jest idealnym wyborem dla osób zaczynających swoją przygodę z zieloną herbatą.
23 ZŁ
Long Jing Supergrade (S)
Pochodzący z najświeższych tegorocznych zbiorów Long Jing przygotowany przez doświadczonych mistrzów herbacianych. Długo pozostający w ustach subtelny i orzeźwiający smak z wyczuwalnymi nutami orzechowymi rozjaśnia umysł, odpędza zmęczenie i stres dnia codziennego. Wielbiciele tej herbaty będą mile zaskoczeni tym, co oferuje jakość zbiorów wyższej klasy.
30 ZŁ
Hojicha
Unikatowa, mocno prażona herbata japońska o wyjątkowym charakterze. Rubinowy napar o intensywnym, wytrawnym smaku przywodzi na myśl orzechy, słomę i podmokłą ziemię. Co ciekawe, jest to jedyna herbata zielona o właściwościach rozgrzewających. Zawiera nieco mniej teiny, przez co jest idealna na odprężający odpoczynek – koi zmysły i wycisza.
23 ZŁ
Sejak
Koreańska herbata z wiosennych zbiorów, podczas których zbierane są tylko pączek i dwa listki na szczycie pędu krzewu herbacianego. W smaku lekka, gładka i słodkawa. Jej orzeźwiającą subtelność dopełniają właściwości pobudzające, podobne do herbat japońskich.
23 ZŁ
Tamaryokucha Organic
Nazwa tej pijanej przy uroczystych okazjach herbaty pochodzi od kształtu liści, przypominających klejnoty zakrzywione w formę półksiężyców. Jasnozielony, klarowny napar w smaku jest świeży, lekko ściągający, z wyczuwalnymi nutami owocowymi i typowym dla herbat japońskich umami.
26 ZŁ
Sencha Miyazaki
Delikatna herbata sencha z południa Japonii. Bardzo świeża i orzeźwiająca. W zapachu dominują nuty polnych kwiatów i traw oraz miodu, a smak nieco przypomina brzoskwinie. Herbata należy do tych lżejszych „Japonek”, o przejrzystym naparze, dającym orzeźwiające odczucia. Dopiero w posmaku pojawia się trochę charakteru warzyw i umami.
25 ZŁ
Kamairicha Organic
Japońska herbata przetwarzana w stylu chińskim. Niszowa pozycja dająca nowe spojrzenie na herbaty japońskie. Ma intensywny zapach, owocowy smak z nutami palenia oraz bardzo długi, mocny posmak.
26 ZŁ
Kabusecha Kagoshima Bio
Kabusecha jest wariacją herbaty sencha, zacienianej – w nieco odmienny sposób niż gyokuro – tylko na tydzień przed zbiorami (w przypadku gyokuro zacienianie trwa 21 dni). W efekcie uzyskuje się herbatę, łączącą odświeżające cechy senchy oraz słodycz gyokuro. Kabusecha z Kagoshimy ma piękne, żywe, aromatyczne liście – dające czysty zielony napar.
26 ZŁ
Japan Genmaicha
Genmaicha to popularna, codzienna herbata japońska, w której bazą jest zielona herbata bancha. Zawiera niedużo kofeiny, więc może być pita o każdej porze dnia. Dodatek prażonego ryżu nadaje przyjemnego, ciepłego aromatu. W naparze dominują świeże, zielone, morskie i trawiaste nuty herbaty bancha w połączeniu z prażonym, pieczonym smakiem ryżu.
22 ZŁ
Guizhou Lubaoshi
Zielona herbata zwijana w kształt małych perełek. Świeża i słodka, po zaparzeniu okazuje się być bardzo aromatyczna. W smaku lekko cytrusowa, delikatna. Przedłużony proces produkcji skutkuje niemal „oolongową” charakterystyką aromatyczną.
23 ZŁ
Matcha iri Karigane
Harmonijne połączenie dwóch wyjątkowych herbat japońskich – najwyższej jakości łodyżek herbacianych oraz sproszkowanej herbaty matcha. Smak intensywnie zielonego naparu jest gładki i wyrazisty, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi.
23 ZŁ
Enshi Yulu
Świetnej jakości chińska herbata przetwarzana tak jak większość herbat japońskich, czyli przez podgrzanie świeżych liści parą wodną. W smaku delikatna, z dominującym kwiatowym aromatem. Unikat, który warto spróbować!
24 ZŁ